Posted by Nidzam Kadir

BERIBADAH DAN DITERIMA ALLAH

1. Ada dua konsep yang boleh difahami dalam beribadah iaitu SAH dan MAQBUL.

2. Penekanan dan fokus banyak ditumpukan kepada konsep SAH. Ia merangkumi proses rukun, syarat dan perkara yang membatalkan.

3. Namun ramai juga muslim yang tidak meningkatkan kualiti ibadah bagi memastikan ia MAQBUL.

4. Dalam surah al-Maidah ayat 27, dikisah kisah dua anak Nabi Adam yang mempersembahkan korban. Ada yang diterima dan ada yang ditolak. Ibadat yang diterima hanya daripada golongan yang bertaqwa.

4. Dalam suatu riwayat hadis sebagaimana dalam tafsir Ibn Kathir, suratan amalan baik dibawa pada hari Qiyamat.Namun Allah memerintahkan agar beberapa amalan soleh dibuang. Malaikat pun erpinga-pinga lalu bertanya kepada Allah akan sebabnya. Allah menjawab bahawa sesuatu amalan bukan kerana Allah tidak akan diterima.

5. Dalam doa, ada lafaz doa agar Allah menerima amalan yang kita lakukan. Selepas solat berjamaah, imam akan berkata "Taqabala Allah minna wa minkum..." yang bermaksud "Semoga Allah menerima daripada kita dan juga kamu...".

6. Dalam surah al-Haj ayat 37, keredhaan Allah tidak boleh dicapai dengan daging dan darah haiwan korban. Yang boleh mendapat keredhaan Allah ialah nilai taqwa.

7. Maka sepatutnya kita ikhlas dalam beribadah agar Allah menerimanya dengan baik.

This entry was posted on 09 November 2009 at Isnin, November 09, 2009 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

2 ulasan

saya ada soalan nk tnya...sy harap ustaz dpt jwb dgn detail...kenapa manusia di jadikan ada yg cerdik & xpandai?mcm xadil plk...kalau yg cerdik usaha sikit pun xpe...kalau yg xpandai kena usaha lebih...tp kadang2 usaha 2 mcm x berbaloi jer...

12 Disember 2009 11:36 PTG

yg usaha lebih tu kan dpt lbih pahala...
yg pandai usha cket kurang pahala dan mudah kufur nikmat lak...
cabarannya jalan lain pulak..
ALLAH maha adil dan bijaksana...
Wallahualam.

16 Disember 2009 6:11 PTG

Catat Ulasan