Posted by Nidzam Kadir

SIKAP KITA 'TIDAK FOKUS' PERLU DIFIKIRKAN

Ada beberapa sikap segelintir manusia yang terlalu mengumumkan dan tidak spesifik khasnya dalam mencari kesalahan pihak lain. Antara contohnya :

1. Dalam kes kematian Kugan, ada pihak menyalahkan pihak polis keseluruhannya seolah-olah semua polis adalah jahat. Begitu juga ada cakap-cakap bahawa semua pegawai perubatan kerajaan adalah penipu kerana kes forensik Kugan.

2. Dalam kes pelajar pondok di saman kerana tidak memakai topi keledar ketika menunggang motorsikal, ada penceramah menyatakan ini (saman terhadap pelajar yang memakai serban ketika menunggang motor) kezaliman kerajaan.Ini kerana pelajar itu memakai serban.

3. Dalam kes ketua MACC, ada cubaan menjatuhkan maruah beliau dengan mendedahkan kesalahan yang dilakukan oleh anak beliau.

Saya ingin mengajak agar kita berfikir adakah tindakan ini wajar? Adakah tindakan ini selaras dengan ajaran Islam.

Dalam kes Kugan, nampaknya kesalahan tersebut dilakukan oleh beberapa pegawai polis sahaja. Itu pun jika benar mereka melakukannya. Tidakkah dalam kes saman , ia hanya tafsiran majistret sahaja. Mungkin jika majistret yang lain, ijtihadnya berbeza pula. Cuba fikir-fikirkan dengan Quran dan sunnah Nabi s.a.w.

This entry was posted on 06 Mac 2009 at Jumaat, Mac 06, 2009 . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

2 ulasan

AsSalamu alaikum
betul pandangan Ustaz,
contoh saya berikan...seperti di bandar Kuatan Pahe ...ada 7 hakim majistrate...ada muslim ada bukan muslim...
cuma ada hadis sebut 2 dari 3 hakim masuk neraka kerana tidak ADIL/zalim...

terima kasih Ustaz

17 Mac 2009 8:11 PG

betul ustaz,
11 pegawai polis tu...
apa jadi kat dia orang ekkkkkkkkkkkkk.

16 April 2009 9:48 PTG

Catat Ulasan